Pratite nas:

        twitter        

Dan hrvatske diplomacije, 7. lipnja, Hrvatski diplomatski klub obilježio je u Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenih radnika 16. lipnja 2016., uz prigodno predavanje „ USUSRET MEĐUNARODNOM PRIZNANJU REPUBLIKE HRVATSKE“ vlp Zdravke Bušić.

 

Na početku susreta nazočne članove i goste Kluba pozdravio je predsjednik vlp Smiljan Šimac. Predstavio je gđu Bušić te naveo najznačajnije funkcije koje je obnašala tijekom svoje diplomatske karijere; sada je na poziciji zamjenice ministra vanjskih i europskih poslova.

Vlp Bušić zahvalila je na pozivu te svoje izlaganje najavila kao podjelu misli s nazočnima, većinom kolegama diplomatima. Kao prilog razmišljanjima potaknutima približavanju 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, problematizirala je različite stavove o terminu priznavanja, te naglasila ulogu iseljeništva u pripremi priznavanja i tumačenju pozicije Hrvatske u to vrijeme.

Nakon dugačkog prijeđenog puta, od postignute samostalnosti do danas, mora se konstatirati da Republika Hrvatska nije dovoljno iskoristila svoje članstvo u euroatlanskim integracijama. Previše se vezala za suradnju sa svojim balkanskim okruženjem. Danas se suočava s novim geopolitičkim, energetskim i sigurnosnim uvjetima te ima šansu biti ključnim čimbenikom mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe. Hrvatskoj se danas otvara prilika da iskoristi svoj zemljopisni i geoprometni položaj unutar uspravnice Baltik – Jadran –Crno more.

Takvo pozicioniranje Hrvatske jedan je od ključnih zadataka hrvatske diplomacije. Kroz obrazovni sustav planira se mladim diplomatima osigurati profesionalne sposobnosti te, iznad svih drugih interesa, učvrstiti odanost u služenju domovini i njezinom ugledu u svijetu.

Predsjednik S. Šimac zahvalio je gđi Bušić na inspirativnom izlaganju te iznio neka sjećanja na svoje djelovanje u diplomatskoj službi u vremenu prije 25 godina. Naglasio je da bi diplomati, koji nisu više u aktivnoj službi, mogli i trebali prenijeti svoja iskustva današnjim i budućim generacijama diplomata.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su g. S. Morsan, gđa T. Tarle, g. S. Šimac, g. H Kačić, gđa A. Kaić – Rak, g. I. Šimek, g. I. Raos, g. D. Štambuk i gđa Lj. Pancirov.

Tekst cjelokupnog izlaganja i rasprave bit će objavljen u sljedećem broju Glasnika.

HDK u brojevima

122 člana (8 počasnih, 93 redovna i 21 pridruženi)

72 veleposlanika, 4 voditelja Ureda Republike Hrvatske u inozemstvu 1991. godine, 17 generalnih konzula

akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici, prvi predsjednik Hrvatskoga sabora, 8 ministara u Vladama RH od kojih 3 ministra vanjskih poslova, državni tajnici i visoki hrvatski diplomati.

Iz života HDK

Kontakt

Potražite nas na adresi:

Petretićev trg 2, 10000 Zagreb

hdk @ mvep.hr