Pratite nas:

        twitter        

Predavanje pod navedenim naslovom u srijedu 9. ožujka 2016. u 18:30 sati u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika, Hebrangova ulica 17 u Zagrebu, održao je veleposlanik prof. dr. Emilio Marin.

Vlp Marin govorio je o povijesti Mediterana i Europe, istaknuvši kako Europa jest rođena u Grčkoj, ali ona koju mi danas poznajemo nastala je na temeljima latinsko-kršćanskog svijeta. Citirao je Benedikta XVI. koji je napisao da se Europa ne može definirati jasnim zemljopisnim kategorijama, već podrazumijeva određen koncept kulture i povijesti. "Sva Europa nije Sredozemlje i sve Sredozemlje nije Europa. Ključan je odnos Europe i Sredozemlja, ključna su ona područja gdje je Europa jednako Sredozemlje." Tim riječima pokušao je objasniti kako je pravi primjer takvog promišljana Hrvatska i njezin teritorij, pošto odnos između jadranske i kontinentalne Hrvatske odgovara odnosu Sredozemlja i kontinentalne Europe.

Hrvatska je članica Europske unije čiji je teritorij kroz povijest pripadao velikim državama i carstvima, sve do Prvoga svjetskog rata, kada je stvaranje Kraljevine SHS udaljuje od zapadne europske baštine. Padom Berlinskog zida nestaje podjela između istoka i zapada, a započinje podjela na sjever i jug, odnosno na bogate i siromašne. Zemlje Europske unije povezuje kulturna, vjerska i humanistička baština, uz zajedničke vrijednosti: slobodu, demokraciju, jednakost i pravnu državu. Koncept pravne države trebao bi osigurati svjetlu budućnost ovog dijela svijeta. Predavanje je zaključeno riječima "Obliti privatorum, publica curate", odnosno "Zaboravite osobne stvari, brinite se za javne", koje poručuju da će jedino tako oni koji dolaze moći poboljšati stanje, kako u Hrvatskoj tako i u Europi.

Cjelokupni tekst predavanja i rasprave biti će objavljeni u sljedećem broju Glasnika.

LJ. Š.

Napomena: U ovom su prikazu korišteni dijelovi teksta s web stranice IKA- Zagreb.

HDK u brojevima

122 člana (8 počasnih, 93 redovna i 21 pridruženi)

72 veleposlanika, 4 voditelja Ureda Republike Hrvatske u inozemstvu 1991. godine, 17 generalnih konzula

akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici, prvi predsjednik Hrvatskoga sabora, 8 ministara u Vladama RH od kojih 3 ministra vanjskih poslova, državni tajnici i visoki hrvatski diplomati.

Iz života HDK

Kontakt

Potražite nas na adresi:

Petretićev trg 2, 10000 Zagreb

hdk @ mvep.hr