Pratite nas:

        twitter        

Hrvatski diplomatski klub svake godine svečano obilježava 15. siječanj - Dan međunarodnog priznanja RH i 7. lipanj - Dan hrvatske diplomacije. Oba nadnevka imaku nacionalno i europsko povijesno značenj ei oba predstavljaju i svojevrsnu diplomatsku pobjedu u ostvarivanju suverenosti Hrvatske države. 7. lipanj - davne 879. godine, a i 15. siječanj 1113 godina kasnije.
 
15. siječnja 1992. godine novovijeka hrvatska diplomacija postaje i formalno-pravno legitimni sudionik u međunarodnim odnosima i punopravni promicatelj nacionalnih interesa. Međutim, toj pobjedi na međunarodnoj diplomatskoj bojišnici prethodile su diplomatske aktivnosti, koje su manje poznate u javnosti, isto tako, slijedile su aktivnosti koje su učvršćivale međunarodni položaj mlade države. Puno detalja je prešućeno, zaboravljeno, a iskustvo civilizacije nas uči da je budućnost ovisna i o saznanjima iz prošlosti.

Svojom publicističkom djelatnošću, predavanjima i neformalnim diplomatskim aktivnostima, Hrvatski diplomatski klub želi doprinositi uspješnosti hrvatske diplomacije u budućnosti, jer poučeni i vlastitim diplomatskim iskustvom, uspješnu budućnost vidimo u poznavanju scila i haribda iz prošlosti i iskustvu i umijeću zastupanja nacionalnih interesa u stalnoj mijeni međunarodnih odnosa.

Na svečanosti obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, prigodni predavač je Akademik Davorin Rudolg, eminentni sudionik zbivanja prije i poslije 15. siječnja 1992. godine. Svojim svedočenjem otvara redleksije i na aktualna zbivanja, i time doprinosi racionalnom promišljanju mogućih postupaka koji određuju našu međunarodnu budućnost.

HDK u brojevima

122 člana (8 počasnih, 93 redovna i 21 pridruženi)

72 veleposlanika, 4 voditelja Ureda Republike Hrvatske u inozemstvu 1991. godine, 17 generalnih konzula

akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici, prvi predsjednik Hrvatskoga sabora, 8 ministara u Vladama RH od kojih 3 ministra vanjskih poslova, državni tajnici i visoki hrvatski diplomati.

Iz života HDK

Kontakt

Potražite nas na adresi:

Petretićev trg 2, 10000 Zagreb

hdk @ mvep.hr