Pratite nas:

        twitter        

Hrvatski diplomatski klub organizirao je 15. ožujka 2017. predavanje, pod navedenim naslovom, Nj.E. g. Oleksandra Levchenka, veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj. Predsjednik HDK-a veleposlanik Smiljan Šimac pozdravio je nazočne i predstavio gosta, koji je gotovo cijeli radni vijek služio u diplomaciji Ukrajine. U Hrvatskoj je proveo od 2010. do 2017., a današnji je dan njegov posljednji radni dan u našoj zemlji.

 

 

Prenosimo dijelove sažetka izlaganja veleposlanika Levchenka: Agresija Rusije na Ukrajinu prije tri godine promijenila je Ukrajinu, Europu i cijeli svijet. Međutim, tek unatrag jedne godine svijet je počeo razumijevati kakve su stvarno te promjene i shvaćati suštinu tog „netipičnog“ rata. U ožujku 2013. cijeli je demokratski svijet stajao uz Ukrajinu i osudio notornu povredu međunarodnog prava od strane Rusije. Uglavnom, to se činilo objektivnim pogledom izvana. Ruska agresija izgledala je kao još jedan lokalni konflikt na post-sovjetskom području. Danas je postalo jasno da je novi ruski imperij izvršio „hibridni“ rat protiv cijelog demokratskog svijeta, protiv Europske unije i SAD-a. S tog gledišta, Ukrajina nije neka daleka žrtva post-sovjetskog sukoba, već je članica europske zajednice koja s oružjem u ruci na prvoj crti brani europske vrijednosti i demokraciju. Posebnost današnje Ukrajine je da, usprkos obrambenom ratu, istovremeno uspješno implementira opsežne eurointegracijske reforme. Danas Ukrajina ima razloga za optimizam. U borbi s najvećom svjetskom zemljom koja ima do zuba naoružanu vojsku, nije pala nego se oduprla i preživjela. Putinov „blitzkrieg“nije uspio, a agresorovo oružje je zapelo u stepi Donbassa. Danas, mi smo već obnovili jake oružane snage koje su u mogućnosti zadržati neprijatelja, te uz podršku međunarodne zajednice i njezinih sankcija imamo sve šanse pobijediti na mirni način.

Veleposlanik Levchenko istaknuo je povezanost hrvatskog i ukrajinskog naroda, te rekao da se u Hrvatskoj osjećao kao među svojim ljudima.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su veleposlanici S. Šimac, I. Tomić i Z. Strahuljak, diplomatkinja Lj. Šimunić, gđa S. Kirinić iz Stranke laburista, g. P. Barišić iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, te g. Ante Periša.

Na kraju susreta predsjednik HDK-a zahvalio je predavaču veleposlaniku Levchenku na zanimljivom izlaganju bez diplomatskih rukavica, te mu poklonio spomenicu Petnaest godina Hrvatskog diplomatskog kluba.

 

Cjelokupni tekst predavanja i rasprave biti će objavljen je u sljedećem broju Glasnika.
Lj. Š.

 

HDK u brojevima

122 člana (8 počasnih, 93 redovna i 21 pridruženi)

72 veleposlanika, 4 voditelja Ureda Republike Hrvatske u inozemstvu 1991. godine, 17 generalnih konzula

akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici, prvi predsjednik Hrvatskoga sabora, 8 ministara u Vladama RH od kojih 3 ministra vanjskih poslova, državni tajnici i visoki hrvatski diplomati.

Iz života HDK

Kontakt

Potražite nas na adresi:

Petretićev trg 2, 10000 Zagreb

hdk @ mvep.hr