Pratite nas:

        twitter        

Na proslavi 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koju je 11. siječnja 2017. u prostorijama Kluba Društva hrvatskih književnika u Zagrebu organizirao Hrvatski diplomatski klub, prigodno predavanje održao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova gospodin Davor Ivo Stier.

 

 

Proslavu je otvorio predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba vlp Smiljan Šimac pozdravljanjem nazočnih uz zahvalu na izvanrednom odazivu. Posebno je pozdravio potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova g. Davora Ivu Stiera, državnu tajnicu gđu Zdravku Bušić, državnu tajnicu gđu Mariju Pejčinović Burić, ministra znanosti i obrazovanja g. Pava Barišića, izaslanicu gradonačelnika grada Zagreba gđu Vesnu Kusin, rektora Zagrebačkog sveučilišta g. Damira Borasa, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta g. Željka Tanjića, veleposlanike i druge članove Diplomatskog zbora, te članove HDK-a.

Izvedena je himna Republike Hrvatske te minutom šutnje odana počast palim braniteljima i svima drugima koji su izgubili život tokom Domovinskoga rata. Predsjednik Šimac predstavio je Hrvatski diplomatski klub: njegovo osnivanje, rad i područje djelovanja. Ukratko je podsjetio na tijek međunarodnog priznavanja Republike Hrvatske. Naglasio je da je HDK večeras počašćen dolaskom potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova te predstavio njegov životni i diplomatski put.

Gospodin Stier pozdravio je nazočne te zahvalio na pozivu da održi predavanje o temi koju treba posebno valorizirati. U prvom dijelu predavanja podsjetio je na put koji je Hrvatska prošla od prvih višestranačkih izbora održanih u proljeće 1990. do priznanja samostalnosti 25. siječnja 1992. Odluka o uspostavi samostalne države donesena je u teškim okolnostima. Nakon toga, hrvatski politički vođe i diplomati bili su snažno angažirani kako bi se postiglo međunarodno priznanje nove države. Priznanje je , nažalost, došlo prekasno, nakon tragedija Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta; tadašnja Europska zajednica agresiju nije na vrijeme osudila i spriječila. Započelo je međusobnim priznanjem Hrvatske i Slovenije 25. lipnja 1991. te nastavljeno od drugih zemalja do 15. siječnja 1992., kada je istovremeno 12 zemalja Europske zajednice priznalo neovisnost RH; ubrzo zatim slijedila su priznanja i drugih zemljama. Odmah nakon toga otvorene su diplomatske misije RH u Njemačkoj, Italiji i Austriji; prvi hrvatski veleposlanik bio je dr. Ivan Ilić. Danas Hrvatska ima 87 diplomatskih i konzularnih misija.
Nakon što je postignut mir i uspostavljen teritorijalni integritet, mlada je država radila na uključivanju u EZ i NATO, pri čemu se posebno angažirala diplomacija RH. Članstvo u NATO-u ostvareno je 2009., a u EU-u 1. srpnja 2013. Danas je Hrvatska članica u više od 30 svjetskih međunarodnih organizacija.

Sadašnja politika susreće se s novim izazovima, karakterističnima za 21. stoljeće. To su sigurnost, migracije, strane investicije, što će se rješavati zajedničkim kreiranjem politika EU-a. Smještena na raskrižju Srednje i Jugoistočne Europe, Hrvatska ima poseban strateški interes u razvoju i stabilizaciji SEE-a, u čemu će hrvatska diplomacija nastaviti biti promotor europeizacije ovog prostora. Hrvatska je aktivni sudionik u Inicijativi tri mora (Jadran-Baltik-Crno more) kao i novoj Jadranskoj trilaterali Albanija-Crna Gora-Hrvatska.

Jedan od predstojećih izazova za diplomaciju i cijelu naciju je predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. Također, Hrvatska je izabrana za člana UN-ovog Vijeća za ljudska prava za razdoblje 2017.-2019., a 2018. predsjedat će Vijećem Europe.

Svijet nije više onakav kakav je bio prije 25 godina te svjedočimo procesu stvaranja novih odnosa snaga na globalnoj sceni, ili barem pokušaju stvaranja novog poretka. I na ovom prostoru ciklički, otprilike svakih 25 godina mijenjaju se ili se pokušavaju mijenjati ili revidirati odnosi između ključnih aktera. Hrvatska vanjska i ukupna državna politika toga je svjesna, te će u osiguranju hrvatskih nacionalnih interesa raditi i razvijati partnerstva s okruženjem i drugim državama s kojima dijelimo iste vrijednosti. Posebno će se staviti naglasak na sigurnost u svim aspektima.


Na kraju izlaganja , gospodin Stier čestitao je svima obljetnicu priznanja neovisnosti Hrvatske, posebno onima koji su bili dio diplomacije koja je sudjelovala u stvaranju mlade države.
Nakon predavanja predsjednik Šimac zahvalio je gospodinu Stieru i pozvao nazočne da se uključe u raspravu, u kojoj su zatim sudjelovali g. Ante Babić, g. Neven Šimac, g. Zdravko Tomac i g. Ivan Šimek.
Na kraju proslave predsjednik Šimac uručio je gospodinu Stieru knjigu Sjećanja i prilozi za povijest diplomacije RH; Prvo desetljeće, te spomenicu Petnaest godina Hrvatskog diplomatskog kluba.

Tekst cjelokupnog predavanja i rasprave bit će objavljen u sljedećem broju Glasnika.
Lj.Š.

 

 

 

 

HDK u brojevima

122 člana (8 počasnih, 93 redovna i 21 pridruženi)

72 veleposlanika, 4 voditelja Ureda Republike Hrvatske u inozemstvu 1991. godine, 17 generalnih konzula

akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici, prvi predsjednik Hrvatskoga sabora, 8 ministara u Vladama RH od kojih 3 ministra vanjskih poslova, državni tajnici i visoki hrvatski diplomati.

Iz života HDK

Kontakt

Potražite nas na adresi:

Petretićev trg 2, 10000 Zagreb

hdk @ mvep.hr