15. siječnja 1992. godine, zemlje članice Europske zajednice – kratko vrijeme poslije priznanja od strane nekoliko drugih država (Slovenija, Litva, Island, Sveta Stolica...) - priznale su Republiku Hrvatsku kao samostalnu državu. To je bio uvod u nastavljanje priznavanja od strane i drugih europskih država, a i onih s drugih kontinenata, što je kulminiralo 22. svibnja iste godine primanjem RH u punopravno članstvo Organizacije ujedinjenih naroda, a nastavljeno je ostvarivanjem dvaju vanjskopolitičkih prioriteta Republike Hrvatske: ulaskom u članstvo NATO-a 2009., te punopravnim članstvom u Europskoj uniji 1. srpnja 2013.

Kao i tijekom svih 15 godina svog postojanja i djelovanja, Hrvatski diplomatski klub će i ove godine obilježiti, ovog puta kao 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, kao jedan od sudbonosnih datuma u osamostaljenju i izgradnji međunarodnopravnog subjektiviteta današnje hrvatske države.

Vodeći računa o tome da je novovjeka hrvatska država od samih početaka svoje neovisnosti bila žestoko ugrožena velikosrpskom vojnom agresijom i oružanom pobunom dijela srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, hrvatske vojne i redarstvene snage odigrale su bitnu ulogu u obrani ljudskih života, materijalnih dobara i nacionalnog teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske. Istovremeno, sinergijskim djelovanjem s vojnom i redarstvenom obranom, hrvatska diplomacija – stasala upravo u tim prvim godinama hrvatske neovisnosti – promicala je, već i prije međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, istinu o zbivanjima u Hrvatskoj i njezinom okruženju, te se snažno i požrtvovno zalagala za uspostavljanje diplomatskih odnosa, kao i za unapređivanje suradnje s drugim državama na bilateralnom i multilateralnom planu.

Hrvatski diplomatski klub će ove godine obilježiti 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

u srijedu 11. siječnja 2017. u 18:30 sati,
u prostorijama Kluba Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, na Trgu Bana J.Jelačića 7.

Tom prigodom sudionicima svečanosti, članovima HDK i uzvanicima, prigodnim predavanjem obratit će se

potpredjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova
Republike Hrvatske
gospodin Davor Ivo STIER

U Zagrebu, 9. siječnja 2017.
Smiljan Šimac
predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba