Pratite nas:

        twitter        

Pod pokroviteljstvom i u nazočnosti predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović održana je 8. prosinca 2016. u „Zlatnoj dvorani“ Hrvatskog instituta za povijest svečanost obilježavanja 15. obljetnice postojanja i djelovanja Hrvatskoga diplomatskog kluba (HDK).

Svečanost je pozdravnim govorom otvorio predsjednik HDK veleposlanik Smiljan Šimac, koji je podsjetio nazočne da je HDK nevladina i nestranačka udruga današnjih i bivših visokih hrvatskih diplomata (danas cca 130 članova), utemeljena na etičkim načelima promicanja diplomatske struke i zaštite nacionalnih interesa Republike Hrvatske (RH), stvorena 2001. godine sa zadaćom promicanja hrvatske diplomacije, proučavanja međunarodnih odnosa, vanjske politike RH, diplomatskih aktivnosti, uspostavljanja prijateljskih odnosa s diplomatima stranih država, te zaštite interesa i dostojanjstva hrvatskih diplomata – članova HDK. Naglasio je da Klub volonterskim radom svojih članova, od samih početaka, kontinutirano organizira mjesečna predavanja istaknutih domaćih i inozemnihh javnih i političkih djelatnika, redovito objavljuje dvomjesečnik Glasnik HDK, izdaje već peti svezak niza Sjećanja i priloga za povijest diplomacije Republike Hrvatske. Izrazio je je spremnost članova HDK na jači i intenzivniji oblik suradnje s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH, Uredom PRH, te odborom za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

Podpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova RH gđa Zdravka Bušić, državna tajnica u MVEP, te predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora g. Miro Kovač, svojim su pozdravnim govorima i predavanjima na temu sadašnjosti i budućnosti MVEP, te parlamentarne demokracije upozorili na značenje diplomacije RH ne samo u vrijeme borbe za međunarodno priznanje samostalnosti i suverenost RH, nego i na današnju ulogu diplomata, kao i na značenje parlamentarne diplomacije, pa i drugih oblika diplomacije. Predsjednica RH gđa Kolinda Grabar Kitarović, koja se pridružila svečanosti u drugom njezinom dijelu, te je - čestitajući Klubu 15. obljetnicu „ vrijednog djelovanja na promicanju postignuća hrvatske diplomacije i promišljanju odgovora na izazove koji se pred njom pojavljuju“, izrazila zadovoljstvo biti pokroviteljicom ove proslave te tako i simbolički dati potporu bogatom diplomatskom radu kojim HDK promiče i štiti interese ne samo hrvatske diplomacije, nego i Republike Hrvatske. Ustvrdila je da je nužno odati zasluženo priznanje i hrvatskoj diplomaciji koja je u vrijeme osamostaljenja i borbe za međunardno priznanje doista bila „druga hrvatska bojišnica“.

Evocirajući sjećanja na neumorno djelovanje prvih diplomata RH, a i sama je bila jedna od njih, odala je posebno priznanje izdavačkoj djelatnosti HDK kojom se mnoga sjećanja otimaju zaboravu i čuvaju za nove naraštaje hrvatskih diplomata kao izvorište znanja i podstrek za njihovo vlastito djelovanje.

Govoreći o današnjoj zadaći hrvatske diplomacije, naglasila je da je i ona, kao i država, u sadašnjim uvjetima globalnog okruženja suočena s novim izazovima, sigurnosnim prijetnjama te složenim procesima koje je donijela globalizacija, te da na njih treba odgovoriti i novom strategijom vanjske i europske politike, kao sastavnim dijelom strategije domovinske i nacionalne sigurnosti RH.

Predsjednica je posebno naglasila dva aspekta suvremene hrvatske diplomacije: gospodarsku diplomaciju, koja danas postala prioritet svim državama, te javnu diplomaciju u njezinom širem smislu. U tu svrhu će biti nužno ostvariti sinergijsko djelovanje svih tijela državne uprave RH, kao i promicanje nacionalne kulture, baštine i znanosti. Današnji međunarodni položaj RH (NATO, EU, G20) nameću svakako i potrebu promišljanja diplomatske i konzularne mreže RH, kao i unapređenje položaja službe vanjskih poslova, naglasila je predsjednica.

Ponovno čestitajući 15. obljetnicu HDK, predsjednica je izrazila svoje očekivanje da iskusni hrvatski diplomati, koji su dali svoj obol službi vanjskih poslova RH, od kojih su mnogi i članovi HDK, svoje znanje i iskustvo i dalje stavljaju na raspolaganje hrvatskoj diplomaciji, te izrazila svoju spremnost i dalje pružati potporu radu HDK kojim se promiče hrvatska diplomacija.

Svečanom ugođaju proslave doprinio je glazbenim programom Gudački kvartet Zagrebačkih solista.

U Zagrebu, 15. prosinca 2016.

Smiljan Šimac

predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba

HDK u brojevima

122 člana (8 počasnih, 93 redovna i 21 pridruženi)

72 veleposlanika, 4 voditelja Ureda Republike Hrvatske u inozemstvu 1991. godine, 17 generalnih konzula

akademici, sveučilišni profesori, znanstvenici, prvi predsjednik Hrvatskoga sabora, 8 ministara u Vladama RH od kojih 3 ministra vanjskih poslova, državni tajnici i visoki hrvatski diplomati.

Iz života HDK

Kontakt

Potražite nas na adresi:

Petretićev trg 2, 10000 Zagreb

hdk @ mvep.hr