Hrvatski diplomatski klub će i ove godine obilježiti 7. lipnja, Dan hrvatske diplomacije. Toga je dana 879. godine papa Ivan VIII. uputio hrvatskome knezu Branimiru pismo kojim blagoslivlja njega i cijeli hrvatski narod, priznajući mu "zemaljsku vlast nad cijelom Hrvatskom". Bio je to prvi pisani dokument kojim je u to doba Hrvatska bila međunarodno priznata kao suverena i samostalna država. Republika Hrvatska, nakon stjecanja neovisnosti, taj dan slavi kao Dan hrvatske diplomacije.

Hrvatski diplomatski klub će ove godine, kao i uvijek dosada, obilježiti Dan hrvatske diplomacije svečanim primanjem za diplomatski zbor akreditiran u Zagrebu, domaće uglednike i članove HDK. Primanje će se održati u utorak 7. lipnja u 19:00 sati u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Zagrebu, Hebrangova uliva 17. Svečanost će uveličati g. Andrej Plenković, državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH, koji će se nazočnima obratiti izlaganjem danas svakako aktualne teme „Perspektive hrvatske diplomacije u Europskoj uniji“.

U Zagrebu, 6. lipnja 2011.

Sergej Morsan, veleposlanik, Predsjednik HDK

Preuzimanje priopćenja za medije