PRIOPĆENJE HRVATSKOG DIPLOMATSKOGA KLUBA

u povodu presude Haaškog suda hrvatskim generalima od 15. travnja 2011.

Hrvatski diplomatski klub izražava svoje zaprepaštenje onim dijelom prvostupanjske presude kojim je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu osudio hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 godine zatvora i Mladena Markača na 18 godina zatvora. Presuda predstavlja gotovo doslovno prihvaćanje optužbe, kao da je obrana optuženih generala u tijeku cijeloga kaznenog postupka šutjela ili nije ni postojala. Posebno zaprepašćuje onaj dio obrazloženja presude kojim sudsko vijeće prihvaća tvrdnju tužiteljstva o postojanju „udruženoga zločinačkog pothvata“ hrvatskoga državnog vodstva, tj. poimenice spomenutih danas pokojnih predsjednika Tuđmana, ministra obrane Šuška, načelnika Glavnoga stožera generala Bobetka, odnosno Červenka, te optuženih generala Gotovine i Čermaka, kojemu „pothvatu“ je bio cilj prognati i „deportirati“ Srbe s okupiranih područja Republike Hrvatske, oslobođenih vojno-redarstvenom akcijom Oluja na početku kolovoza 1995. Prihvaćanjem ovakve kvalifikacije sudsko vijeće je „uvelo“ u međunarodno kazneno sudovanje institut „udruženog zločinačkog pothvata“ koji ne pozna niti „stalni“ Međunarodni kazneni sud (ICC). U obrazloženju ima, osim ignoriranja dokaza obrane optuženih generala, i niz proizvoljnih ničim nedokazanih tvrdnja, pa i proturječnosti.

Ne upuštajući se u pravne kvalifikacije nedostataka ove presude, s dubokim uvjerenjem da će ih obrana znati stručno obraditi i upotrijebiti u žalbenom postupku, HDK je zgrožen kvalifikacijom legitimnog oslobađanja okupiranih područja Republike Hrvatske - rHrvatske„udruženim zločinačkim pothvatom“. Takvom je kvalifikacijom kriminalizirana cjelokupna obrana Republike Hrvatske od napada velikosrpskog agresora iz Srbije i instrumentaliziranog dijela srpskog pučanstva iz Republike Hrvatske. Njome se diskreditira i sama Republika Hrvatska koja je Deklaracijom Hrvatskog Sabora o vojno-redarstvenoj akciji Oluja od 30. lipnja 1996. i Odlukom Ustavnog suda RH iz 2001. utvrdila da akcija Oluja predstavlja legitimno oslobađanje njezinih okupiranih područja i njihovo reintegriranje u ustavnopravni poredak RH. Poziv, prisilu i naredbe srpskih „vlasti“ na okupiranim područjima srpskom pučanstvu da napusti teritorij Republike Hrvatske sudsko vijeće kvalificira „etničkim čišćenjem“ koje su provele hrvatske vlasti. Time je ovom presudom učinjen pokušaj kriminaliziranja potpuno legalnog uspostavljanja suvereniteta RH na cijelom njezinu području, kao i pokušaj legaliziranja teze da je hrvatska država utemeljena na zločinu.

HDK se pridružuje svim relevantnim čimbenicima Republike Hrvatske i svim hrvatskim građanima u odbacivanju proizvoljnih, tendencioznih i neutemeljenih kvalifikacija koje proistječu iz ove presude te apelira na vladu Republike Hrvatske i sve stručne i mjerodavne institucije da pruže punu potporu obrani osuđenih generala u pripremanju i provedbi žalbenog postupka, jednako kao i da na političkom i diplomatskom planu u pojedinim zemljama i na međunarodnoj razini promiču istinu o srpskoj agresiji na Hrvatsku, hrvatskoj obrani u Domovinskom ratu, te ulozi osuđenih generala u njemu.

Predsjednik Hrvatskog diplomatskoga kluba

Sergej Ivan Morsan, veleposlanik

U Zagrebu, 16. travnja 2011.