Hrvatski diplomatski klub, kao i svake godine, i ove 2014., obilježava 15. siječnja, Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Tog 15. siječnja 1992. godine zemlje članice Europske unije su, neposredno poslije priznanja učinjenog od strane osam zemalja, među kojima je vrlo značajno priznanje Svete Stolice, priznale Republiku Hrvatsku, a zatim su slijedila priznanja niza drugih država svijeta, te tri mjeseca poslije, primitak u članstvo Organizacije ujedinjenih naroda.

Međunarodnom priznanju Republike Hrvatske prethodile su vrlo intenzivne diplomatske aktivnosti multilateralne i bilateralne naravi na međunarodnoj sceni, u kojima je s velikim entuzijazmom i rodoljubnom predanošću sudjelovala diplomacija tada još mlade Republike Hrvatske. Čitav niz pojedinosti i detalja tih diplomatskih aktivnosti nisu poznate široj javnosti, a mnogi od njih su prešućivani ili zaboravljeni, pa dio njih Hrvatski diplomatski klub svojom izdavačkom aktivnošću, organiziranjem predavanja, okruglih stolova i drugim neformalnim diplomatskim aktivnostima, kroz zadnjih desetak godina, čini dostupnima današnjim diplomatima i javnosti, jer „povijest je učiteljica života“.

Ove godine Hrvatski diplomatski klub svečano obilježava Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predavanjem pod naslovom „HRVATSKA 28. EU ZVIJEZDA – ISKUSTVO PREGOVORA I IZAZOVI ČLANSTVA“, koje će održati veleposlanik Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Predavanje će se održati u srijedu, 15. siječnja 2014. u 18,30 sati u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, Hebrangova 17.

U Zagrebu, 13. siječnja 2014.

{phocadownload view=file|id=109|text=Preuzimanje priopćenja za medije|target=s}